Warm Dining Room

Location: Boise, Idaho

Designer Credits: Marva Don Card, CID

Project Overview:

Relaxed transitional dining space,casual lantern style, antique bronze chandeliers hung above a antique pine,saw cut plank trestle table,with zinc banding and large brass nail trim. Curved linen/nail upholstery chairs sit on top geometric indigo sapphire and cream area rug. The gallery art walls reflect timeless simplicity.

Warm Dining Room

Design Challenges

Our client accepted a high profile position in our community. No talent,(her words not mine!) no time, or desire to decorate. Knowing she would be entertaining family, friends and colleagues. She desired a “pulled together” “inviting, homey-comfortable,” design to this blank page dining room, with a very sorry looking chandelier! The challenge was the open dining area… patio doors on one side, mudroom and the kitchen/breakfast counter and great room all open space and to top it off the two sky lights in the dining area were not on center with the room! In addition, she requested blues and neutral color tones, keep the existing paint color and PLEASE use the clock that her daughter gave them as a house warming gift!

Our Solutions

Adding two beautiful antique bronze lantern style chandeliers created balance and proportion to the room. A warm invitation to come sit at the 7 foot trestle table that has a saw cut top in antique pine, embellished with antique zinc banding and brass nail heads. The reclaimed wood look gave us the homey feel with 6 linen upholstered brass nail chairs to compliment the table. We then anchored the space with a large indigo sapphire/cream geometric print wool area rug. This centered the room, diminishing the off centered sky lights. Adding artwork with reclaimed wood frames and Indigo stain glass abstract prints to compliment the geometric print,indigo sapphire/cream colors in the area rug. On the large wainscot wall, we created a collage of mirrors,with brass nail trim, the clock that we needed to incorporate,simple decor, picture/art reclaimed wood frames that will allow our client to exchange periodically for family photos as she “loved” the decor signage that we hung “Better Together” as a focal point of what this space means to my client when she invites family, friends and colleagues to her home.